Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Srednja škola Veliko Gradište
Stranica je optimizovana za pretraživače
Poseta:

Трка "Рамска тврђава" Рам 10км, субота 28.09.2019.РАМСКА ТВРЂАВА МАРАТОН ¼


Покровитељ: Општина Велико Градиште

Организатори:

Јавна установа спортски центар Велико Градиште
Спортски савез општине Велико Градиште
МЗ Рам
Мз Речица

Логистика: Маратон Тим Пожаревац

Почетак трке: 11:00h
Завршетак трке: 13:00h

Планирано време затварање улица и путева: 10:30h -13:15h

Напомена: пут и улице се постепено отварају са проласком задњег такмичара

Траса трке:

Старт - рампа на насипу испод тврђаве → макадамским насипом → до друге рампе код црпне станице Речица → десно, асфалтним насипом 700 м → окрет назад 700 м → десно ка капији црпне станице Речица → прелаз на маканамски пут поред црпне станице Речица → макадамским путем ≈ 1200 м до кривине улево → право до раскрснице Речица - Рам → лево на раскрсници → асфалтним путем Речица – Рам до раскрснице Рам - Затоње → лево на раскрсници за Рам → код Дома културе у Раму на рачвању пута лево поред трафо станице → право до Циља улаз у Рамску тврђаву.


Увећај слику


Рам је тврђава на обали Дунава у истоименом селу, удаљена 25 км од Пожаревца односно 15 км од Великог Градишта и Сребрног језера. Смештена је на стени која се са североисточне стране спушта ка Дунаву, а претпоставља се да је град подигнут насупрот тврђави Харам која се налазила на другој страни реке од које данас није ништа остало. Данас су остаци града у доста добром стању. Радови на детаљној рестаурацији Рамске тврђаве приводе се крају и биће завршени у јуну 2019. г. па ће овај објекат, који спада међу најатрактивнија фортификацијска утврђења на Дунаву, ускоро заблистати пуним сјајем. У селу Рам постоји Линијски скелски прелаз Рам - Банатска Паланка повезује Браничевски регион источне Србије са јужно-банатским регионом и скраћује пут за више од 100 км у односу на алтернативни пут преко Смедеревско-Ковинског моста. Прелаз функционише без прекида.Прва трка "Рамска тврђав" Рам ВГ на стази дужине од 10 км је замишљена као комбинација спортског и туристичког потенцијала, без такмичарских пропозиција, уз довољно могућности да се ужива и у самој трци, а и у пределима кроз које се пролази током трке. Трка ће се одржати 28. 09. 2019. године са почетком у 11 часова и завршетком у 13 часова. Стартнина је бесплатна, ограничен број на 100 такмичара. Стартни пакет садржи мајцу трке, стартни број, освежење и сендвич. Дуж стазе биће постављене окрепне станице, на циљу се добија финишерска медаља а биће и окрепна станица са богатим садржајем. Долазак такмичара је у Тврђави Рам. Преузимање стартних пакета (код тврђаве) на дан трке од 7 до 9 часова. Старт трке је у селу Рам испод тврђаве на дунавском насипу, а након 10 претрчаних километра циљ је у Рамској тврђави. Стаза трке је састављена мањом дужином од макадамског, а већом дужином од асфалтног пута кроз прелепе пределе овог краја и насеља Рам.

Често људи погрешно одговоре на питање: Где је најшири Српски Дунав? па кажу, код Голубца!, а онда им ми из овог краја објаснимо да је најшири Дунав управо овде код Рамске тврђаве где су са обе стране обале Србије! Ако то нисте видели изволите, очекујемо Вас! Добродошли!

Општина Велико Градиште,
Јавна установа Спортски центар Велико Градиште,
Спортски Савез Велико Градиште,
и
Маратон Тим Пожаревац